Afl. 52 – Een historisch archeoloog (dl 4)

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

19 januari 2015
 
Afl. 52 – 2015 Portret van een historisch archeoloog (deel 4)

 
Jean Roefstra is als historisch archeoloog verbonden aan de Stichting Historische Archeologie.In aflevering 52 het vervolg van de delen 1 tm 3 over de belevenissen en onderzoekingen van Jean Roefstra gedurende de laatste 33 jaar in binnen- en buitenland. Ter sprake komen kasteel Adrichem, de ontwikkeling en ontstaansgeschiedenis van de kastelen in Beverwijk en Heemskerk, het kasteel en geslacht Banjaert te Beverwijk en het verloren kasteel van Gerard van Velsen. Ook de zeer bijzondere opgraving van de voetsporen uit de prehistorie aan de Jan Ligthartstraat te Heemskerk komt aan bod.

 
Gesproken wordt ook over de Stichting Historische Archeologie en de uitgave van de kastelenreeks, over de gezichtsreconstructies van het middeleeuwse echtpaar Willem en Hildegonde van Brederode en over een petitie die werd ingediend bij de burgemeester en president van het museum te Azincourt (Frankrijk) om Jan van Brederode, die sneuvelde in de slag bij Azincourt (25 oktober 1415), op de nationale herdenkingsmuur te krijgen. Verder het onderzoek in de Lessestraat in Heemskerk, waar de archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk belangrijke ontdekkingen deed en de bijzondere samenwerking met Prof.dr. E.H.P. Cordfunke in het project ‘Abdij van Egmond’ dat leidde tot een museum, een boek en de stichting van een tombe van nationaal belang voor de graven van Holland in de abdij.

 

Gast:Jean Roefstra

 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.