Afl. 55 – Symboliek van de dagen van de week Deel 1

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

09 februari 2015
 
Afl. 55 – Symboliek van de dagen van de week Deel 1

 
In deze aflevering spreekt Jan Camfferman met de auteur van het boekje ‘Symboliek van de dagen van de week’, Patricia Brouwer. Beiden bespreken ze Germaanse gebruiken die zich nog steeds openbaren in onze samenleving. Gebruiken die de Katholieke kerk overgenomen heeft van de heidenen, of zich in onze taal verankerd hebben, zoals gezegdes, spreekwoorden en bijgeloven. Maar niet alleen Germaanse gebruiken. Veel gebruiken die we nu kennen komen van de Egyptenaren, Perzen, Joden en de Babeloniërs.
 
Patricia legt uit over de betekenis van de dagen, cijfers, de Germaanse en Romeinse goden. Maar ook de oorsprong van onze feestdagen, zoals Sinterklaas, pasen en het kerstfeest, welke verder terug gaan dan het Katholieke geloof. Wist U bijvoorbeeld dat de week niet altijd zeven dagen geduurd heeft? Of dat een jaar ooit eens uit acht maanden bestond? Veel van onze tradities zijn al vele eeuwen bij ons. Ook op het gebied van liefde en huwelijk legt Patricia vele gebruiken voor ons bloot.

 

Gast: Patricia Brouwer
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.