Afl. 57 – Jan van Brederode en Azincourt

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

23 februari 2015
 
Afl. 57 – Jan van Brederode en Azincourt 1415 (Frankrijk)

 

Dit jaar is het op 25 oktober precies 600 jaar geleden dat de slag bij Azincourt plaatsvond tussen de Engelsen en de Fransen tijdens de 100 jarige oorlog. Het is één van de grootste rampen voor de Franse adel geweest die ten onder ging tijdens deze slag. Niet alleen door strijd, maar vooral door grove schendingen van de oorlogsregels door het Engelse leger. Tegenwoordig zouden wij van oorlogsmisdaden spreken.
 
Wat heeft het graafschap Holland nu met de slag bij Azincourt te maken? Wel, één van de hoogste edelen streed mee: Jan van Brederode van het gelijknamige kasteel, nu ruïne, te Santpoort. Het verhaal van Jan van Brederode zou aanleiding kunnen zijn voor een speelfilm. Aan alle Europese hoven was hij veelbesproken in zijn tijd. Jan gaf namelijk zijn status en bezittingen om met zijn vrouw Johanna van Abcoude in het klooster te treden. Toch heeft hij jaren later, door aandringen van zijn vrienden en het feit dat hij een enorme erfenis kon bemachtigen, dit klooster verlaten. Een monnik die het klooster verliet, dat is pas nieuws in die tijd. Er was pauselijke toestemming voor nodig, maar of deze naast een flinke som geld nu de juiste voorstelling van zaken als argumenten heeft aangehoord? Voor de erfenis had hij zijn vrouw nodig. Na weigering bestormde hij met zijn mannen dit klooster en “bevrijdde” hij zijn vrouw. Het liep slecht af, de bisschop van Utrecht stuurde een leger op hem af. Beiden werden gevangen genomen, zijn vrouw te Wijk bij Duurstede, alwaar zij een jaar later stierf. Jan zal wel niets meer te verliezen hebben gehad jaren later toen hij vrij kwam en zocht een eervolle dood. Voor Azincourt streed hij met zijn mannen tegen de Engelsen, maar later scheen hij door de Franse koning beledigd te zijn. Deze was bang voor het ongeluk dat Jan van Brederode hem kon brengen, een monnik die met geweld een klooster aanviel en meer, nee, dat bracht ongeluk. Volgens de berichten kwam hij om aan de Engelse zijde om tijdens de slag bij Azincourt als één van de ca. 500 omgekomen Engelsen (tegenover ca. 10.000 Fransen!) Een dramatisch maar eervol einde. Het drama van Jan van Brederode, met alle dramatische wendingen zou een film waard zijn.
 
Jean Roefstra pleegt sinds de jaren negentig onderzoek naar deze fascinerende persoon. Hij is sinds de jaren negentig dan ook met de Hollandse gelegenheidsgroep “Compagnie Remembrance Jan van Brederode Azincourt 1415”, aanwezig tijdens de indrukwekkende herdenking ieder jaar op 25 oktober in Azincourt. Een van de doelen van deze groep is het laten opnemen van de naam van Jan van Brederode op de nationale herdenkingsmuur in het museum van Azincourt. Op deze muur staan alle gevallenen van beide zijden. Aan de burgemeester “president” van dit museum is in 2003 een wetenschappelijk stuk als verzoek overgedragen om ter ere van Jan van Brederode zijn naam op deze muur te laten verschijnen.
Wat gebeurde er allemaal in Azincourt? Waarom verloren de Fransen van de Engelsen. Wat is het verhaal van Jan van Brederode? Waar is hij begraven? Waarom had het graafschap Holland een aandeel in deze strijd? Allemaal vragen die tijdens deze uitzending ter sprake komen.
 

Gast: Jean Roefstra
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.