Afl. 59 – Archeologie in de Zaanstreek

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

9 maart 2015
 
Afl. 59 – Archeologie in de Zaanstreek.

 

De Zaanstreek is een zeer gevarieerd gebied met verschillende landschappen. Het vroegere Oer-IJ, de veenrivieren(tjes), De Zaan, verdwenen oude nederzettingen en grote veengebieden. De AWN Zaanstreek is zeer actief. Grote opgravingen, vele ontdekkingen, en vondstmeldingen beslaan een groot gebied waarin zij zeer actief zijn. Vele verdwenen nederzettingen uit de Inheems Romeinse periode. Opmerkelijke zeldzame houtvondsten die in de natte gebieden zeer goed bewaard zijn gebleven. De woninguitbreidingen in Assendelft bijvoorbeeld die aanleiding zijn geweest tot grootschalig onderzoek. De verdwenen middeleeuwse nederzetting met houten kerkje in het voormalige Assendelft bijvoorbeeld en wederom vele boerderijen uit de IJzertijd- en Romeins Inheemse periode. Het verdwenen kasteel van Assendelft en Zaandam. Menno de Boer is al jaren als voorzitter actief met vele vrijwilligers. Hij weet veel over alle onderzoeken te vertellen. Waarom was het Assendelft project zo belangrijk voor de Nederlandse archeologie? Welke topvondsten zijn hier gedaan? Welke inzichten werden verkregen? Allemaal vragen die beantwoord of ter sprake komen in deze uitzending

 

Gast: Menno de Boer
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.