Afl. 60 – Lodewijk Napoleon

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

16 maart 2015
 
Afl. 60 – Lodewijk Napoleon.

 

Presentator Jan Camfferman spreekt in deze aflevering met de jongste gast tot nu toe in Historische Verkenningen: Manon Schouten. Op het moment van het interview zat Manon nog op het Jac. P. Thijsse College in Castricum. Ze haalde de krant met haar laatstejaars profielwerkstuk over de ‘vergeten koning’ Lodewijk Napoleon. Manon haar nieuwsgierigheid was gewekt door de spaarzame vermeldingen in de geschiedenisboekjes over Lodewijk Napoleon.
 
Het gesprek gaat over zijn jeugd, familie, zijn broers en natuurlijk over Napoleon Bonaparte. Ze behandelen zijn veldslagen, zijn reizen en de kroning van Lodewijk tot koning van Holland. Maar ook zijn leven in Holland, zijn huwelijk en de paleizen die hij bewoond heeft, komen aan bod. Verder zette Lodewijk zich in voor cultuur, wetenschap en de nijverheid, zo zal blijken uit het gesprek.
 
En natuurlijk spreken ze over de politieke situatie waarin Lodewijk terechtgekomen was en over zijn bestuur die hem niet vrij van conflicten met zijn broer de keizer Napoleon liet. Onder de regels van Napoleon Bonaparte probeerde Lodewijk zich zo veel mogelijk voor de Hollanders in te zetten. Eén van de vele conflicten tussen de twee broers was het continentale stelsel.
 
Bijzonder is dat Lodewijk Napoleon een grotere invloed heeft gehad op de geschiedenis van de Nederlanden dan de meeste mensen nu beseffen. Manon Schouten haar mening na al haar onderzoek is: Lodewijk Napoleon was een goede gast.

 

Gast: Manon Schouten
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.