Afl. 63 – Kastelen in Heemskerk (deel 1)

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

6 April 2015
 
Afl. 63 – Kastelen in Heemskerk (deel 1)

 

In Heemskerk hebben opmerkelijk veel kastelen gestaan. Door historisch en archeologisch onderzoek van veel kastelen is de afgelopen vijfenzestig jaar de plaats bekend geworden. Al deze kastelen bevonden zich aan de rand van de oude strandwallen en waren gelegen in de klei- en veengronden. Het grote aantal kastelen duidt op de aanwezigheid van een curtis met een domeinhof (centrale boerderij) waaruit deze kastelen voortkwamen. In Heemskerk zijn nog maar twee kastelen (in een hele andere vorm dan de oorspronkelijke bouw) zichtbaar bewaard gebleven: Assumburg en Marquette. Jean Roefstra doet al 33 jaar onderzoek o.a. naar de verdwenen kastelen in Heemskerk. In deze uitzending komen de volgende kastelen ter sprake: Merenstein, domeinhof Hofland, Oud Haerlem, de twee kastelen Assumburg, Rietwijk, Poelenburg en het Hoge Werfje. Veel is bekend geraakt door archeologisch- en historisch onderzoek. Volgende week gaan we verder met deel 2. Daarin worden de volgende kastelen besproken: Huis te Heemskerk (Marquette), Het Oude Hof, Huis Hofland (De Vlotter) en de geheimzinnige toren in het dorp.

 

Gast: Jean Roefstra.
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.