Afl. 66 – Lakennijverheid in Wijc

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

27 April 2015
 
Afl. 66 – Lakennijverheid in Wijc

 

In 2013 onderzocht Michel Tuin de geschiedenis van de lakennijverheid en lakenhandel in het middeleeuwse Wijc en in de latere Stede Beverwijck. Dit naar aanleiding van de vondst van middeleeuws lakenlood uit Wijc bij een opgraving in Enkhuizen.

 

Wat zijn lakense stoffen eigenlijk en hoe werd dit vervaardigd? Waarom was er een lakenhal aan de Breestraat? Welke functie had die? Wat voor soort laken werd er eigenlijk geproduceerd in Beverwijk en tot wanneer? Ook wordt het lakenlood besproken, de rol van de overheid in deze industrie en wordt verteld over lopend onderzoek.

 

Gast: Michel Tuin
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.