Afl. 67 – Archeologie Alkmaar

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

11 Mei 2015

 

Afl. 67 – Archeologie Alkmaar

 

In deze aflevering van Historische Verkenningen spreekt Jan Camfferman op locatie in het prachtig gerenoveerde Ambachtschool aan de Bergerweg in Alkmaar met stadsarcheoloog Peter Bitter. Aan de Bergerweg 1 is Cultuurcompagnie Noord-Holland de nieuwe naam van de twee stichtingen Kunst en Cultuur Noord-Holland en Cultureel Erfgoed Noord-Holland.

 

Beide mannen praten over hoe je stadsarcheoloog wordt, Alkmaar vanaf de Romeinse tijd tot het ontstaan van Alkmaar in de vroege middeleeuwen. Ze hebben het over de fusie van gemeente Schermer en gemeente Alkmaar en de consequenties voor de Archeologie. Natuurlijk komt het Oerij ter sprake, De agrarische oorsprong, de handel, en de invloed van De Abdij van Egmond op Alkmaar.

 

De betrouwbaarheid van oude documenten, het interpreteren, en het combineren van archeologische vondsten aan die documenten. Alkmaar is een kleine stad dat tussen Kennemerland en West-Friesland ligt en vandaar een handelsplaats werd, maar er heerste ook een haat/liefde verhouding met West-Friesland. Dat leidt tot de bouw van drie kastelen in Alkmaar.

 

Gast: Peter Bitter
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.