Afl. 4 – 2011 Het dorp Heemskerk

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur
 
28 februari 2011
 
Hoe oud is Heemskerk?
Scupildhem was de oudste naam (uit circa 860-863) van een van de nederzettingen binnen de gemeentegrenzen van Heemskerk, tussen de oude dorpskerk en het zogenaamde Huldtoneel.
 
De vroegmiddeleeuwse bewoning tussen deze locaties was tot voor kort uniek in Noord-Holland.
 
Tegenwoordig hebben we een dorpskern, maar Heemskerk bestaat uit diverse nederzettingen, zoals Hofdorp, Oosterzij, Noorddorp en Heemskerk (de verklaring van de naam Heemskerk luidt; de kerk bij de Heem (woonplaats/nederzetting). De kerk verschijnt al in de elfde eeuw in de bronnen. Heemskerk is totaal veranderd door nieuwbouw, grotendeels veroorzaakt door ‘de race’ tussen Beverwijk en Heemskerk om de grootste te zijn m.b.t. een dreigende samenvoeging. De oudste dorpskern is grotendeels verwoest en dan met name het bodemarchief. Toch hebben archeologisch onderzoek en onderzoek in de oudste bronnen veel opgeleverd. Maar er is tevens veel onzin geschreven en verteld.
 
In de uitzending bespreekt Jean Roefstra de nieuwste inzichten. Met name over zijn onderzoek naar (en in) de oude dorpskern en de kerk, ooit in handen onder andere van de orde van Sint Jan.
 
Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).
 
RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM
 
Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.