Gezichtsreconstructie in Het Klokhuis

Op donderdag 14 april 2011 staat in het programma Het Klokhuis van de NTR de gezichtsreconstructie van het 13de eeuwse echtpaar Willem I van Brederode en Hildegonde van Voorne centraal.

 

De opnames vonden plaats in januari van dit jaar in het archeologisch depot in Wormer, de Engelmunduskerk in Velsen en bij de ruine van Brederode in Santpoort die de beheerders speciaal voor de opnames openstelden. De combinatie van forensische wetenschap, archeologie, anatomie en kunstenaarschap door fysisch antropoloog Maja d’Hollosy hebben geleid tot een levensecht resultaat, waardoor men oog in oog komt te staan met het verleden.

 

De Stichting Historische Archeologie (S.H.A.) uit Beverwijk speelde bij de totstandkoming van deze reconstructies een belangrijke rol. De gegevens en identificatie met betrekking tot de stoffelijke resten en de nodige expertise voor wat betreft dit adellijke paar zijn afkomstig uit het S.H.A. archief. Het project werd mogelijk gemaakt door de provincie Noord Holland die de opdracht gaf en voor de financiering zorgdroeg. Voor de tekstuele inhoud van deze uitzending van Het Klokhuis en voor het verloop van het opnameproces trad Jean Roefstra van S.H.A. op als adviseur van de NTR.

 

In de uitzending van Het Klokhuis wordt het volledige proces van de reconstructie van de gezichten van Willem I van Brederode en Hildegonde van Voorne getoond. De presentatrice Lisa maakt uitstapjes vanuit het heden naar de Middeleeuwen om te zien hoe het er in de 13de eeuw aan toe ging. Medewerkers van S.H.A. en 13de eeuwse re-enactors van de uit Tilburg afkomstige groep Hospitaliers zijn te zien tijdens een korte zwaarvechtscene en een scene aan de eettafel in het huis van de Van Brederodes.

 

Datum: Donderdag 14 april 2011
Tijd: 18.20 – 18.45 uur
NTR Het Klokhuis, Nederland 3

 

Bekijk de uitzending online: Klokhuis – Gezichtsreconstructie Van Brederode

 

lees meer over Brederode