Afl. 7 – 2011 Mythen en legenden

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur
 
21 maart 2011
 
gast: Jean Roefstra
 
Mythen en legenden. Fantastische verhalen uit onze regio; spookverhalen, verzonnen verhalen en verhalen met toch een kern van waarheid. De heer van kasteel Oud Haerlem die in een kist tijdens het beleg van het kasteel ontsnapt op de rug van zijn vrouwe… De zwanenjonkvrouw, een liefdesgeschiedenis rondom het kasteel Adrichem te Beverwijk. Een verzonnen verhaal over het stoppen van het beleg bij het huis te Heemskerk (nu Marquette), of een ingemetselde jonkvrouw in de muren van kasteel Assumburg. Allemaal verhalen die van eeuw tot eeuw steeds fantastischer worden, maar schuilt er een waarheid in?
 
Hoe zit dat nu met al die legendarische geheime gangen tussen de vele kastelen in deze regio, of met de oudste kerk in Heemskerk? Vaak blijkt er een logische verklaring voor te vinden. Nog vaker blijkt alles verzonnen te zijn, met als doel bijvoorbeeld de jeugd niet ’s avonds te laten dwalen door het bos.En ander heeft het wel een stichtelijke boodschap. En soms…wordt een archeoloog verrast omdat er toch een kern van waarheid blijkt te zitten in een legende over een moord op een kasteel…
 
Tijdens deze aflevering horen we het een en ander over hoe het nu precies zit met deze verhalen. Soms zijn ze niet zo oud, maar soms gaan ze wel vele eeuwen terug.
 
Te gast is Jean Roefstra, historisch archeoloog van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A)
 
Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).
 
RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM
 
Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.