Afl. 9 – 2011 De Romeinen in Velsen

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur
 
4 april 2011
 
gast: prof.dr. Arjen Bosman
 
In de vorige eeuw werden in Velsen sporen aangetroffen tijdens een archeologisch onderzoek die duidde op de aanwezigheid van de Romeinen in Velsen.
 
Wat hadden de Romeinen te zoeken in Velsen? Zij kwamen toch immers niet verder dan de Rijn? Hoe zit het met de Romeinse havenforten in die aangetroffen werden? Welke impact hadden de Romeinen op de regionale bevolking (Friezen)?
 
In de uitzending bespreekt Arjen Bosman de achtergronden van deze forten in Velsen. Momenteel werkt hij aan de uitwerking van de archeologische opgravingen van Velsen 2 in het kader van het door de NWO gefinancierde Odysseeprogramma.
 
Arjen is als deskundige Romeinse Tijd verbonden aan het adviesbureau cultureel erfgoed ‘The-Missing Link’ en als docent aan de Universiteit van Gent.
 
Onlangs verscheen zijn laatste boek (samen met Jona Lendering): De Rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen, Amsterdam 2010.
 
Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).
 
RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM
 
Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.