Afl. 26 – 2012 De slag bij Vronen 1297

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

6 februari 2012

 
gast: Jean Roefstra

 
In 1991 werden bij een kleine opgraving aan de Bovenweg in Sint Pancras de resten gevonden van het middeleeuwse kerkhof van het voormalige dorp Vronen. In 1297 woedde hier de veldslag tussen de Hollandse legers en de West-Friezen waarbij het dorp Vronen totaal verwoest werd en de West-Friezen bloedig werden verslagen. Het dorp Vronen werd door de weinige overlevenden voorgoed verlaten. Het bloedbad en het verhaal van de ondergang van de West-Friezen- die met het verlies van de slag om Vronen definitief hun vrijheid verloren- heeft door legendevorming eeuwenlang tot de verbeelding gesproken.
 
De archeologische vondsten en documentatie zijn na de opgraving ondergebracht bij het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Tijdens het schoonmaken van het botmateriaal in 1993 was het merendeel de trauma�s in het menselijke botmateriaal van de slachtoffers reeds door Jean Roefstra, 1 van de betrokken archeologen, al herkend. In 2010 zijn de vondsten onderzocht in opdracht van de provincie Noord-Holland. Vorig jaar kregen de resultaten van dit onderzoek aandacht van de landelijke pers.
 
Wat is er precies gevonden? Hoeveel slachtoffers van de slag bij Vronen zijn er aangetroffen en welke verwondingen hadden zij? Hoe groot was de impact van deze slag op de bevolking in het middeleeuwse graafschap Holland en West-Friesland?
 
Vragen waarop Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie tijdens deze uitzending een antwoord op geeft.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.