Afl. 27 – 2012 de ruïne van Brederode

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

13 februari 2012
 
De belevenissen van de beheerder van de ruïne van Brederode

 
gast: Gert Brouwer

 
Het kasteel Brederode is in de dertiende eeuw gebouwd door Willem van Brederode. Het kasteel kent een roerige geschiedenis van minstens drie belegeringen. Tijdens het beleg van de stad Haarlem door de Spaanse bezetters in de 16e eeuw is het kasteel geheel verwoest. Al eeuwenlang spreekt de ruine tot de verbeelding. Nog steeds trekt deze machtige ruine vele geinteresseerden, scholieren, deskundigen en nieuwsgierigen. De machtige toren steekt nog steeds ver uit boven de omgeving. Al meer dan 120 jaar wordt er gerestaureerd. De gezichtsreconstructies van de bouwheer en vrouwe, Willem en Hildegonde van Brederode waren vorig jaar tijdens een speciale tentoonstelling te bewonderen op de ruïne. De ruïne is voor velen een inspiratiebron. Muzikanten, toneelspelers, middeleeuwse groepen, filmmakers, schoolprojecten, kunstenaars en kasteelliefhebbers zijn er geregeld te vinden.
 
Maar, hoe is het om beheerder te zijn? Wat maak je zoal mee op de ruïne? Hoe is het er om te wonen? Hoeveel scholen bezoeken de ruine? Wat is er allemaal te doen en te zien? Waarom is de ruïne van Brederode zo bijzonder?
 
Vragen waarop Gert Brouwer als beheerder tijdens deze uitzending een antwoord gaat geven.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.