Afl. 30 – 2012 De Heemshof te Heemskerk

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

5 maart 2012

 

gast: Jean Roefstra

 
In het gebied tussen de Kerkweg en de Oosterweg zijn resten gevonden van een oude nederzetting (‘Scupildhem’, mogelijk een van de oudste namen van het huidige Heemskerk) die voornamelijk tussen de jaren 450 en 750 bewoond is geweest. Het gaat om een ellipsvormige structuur langs een oud duin; een zogenaamde geest, een top van het oude duin. Centraal midden in dit gebied bevindt zich de boerderij ‘Heemshof’. In de jaren tachtig deed Jean Roefstra onderzoek in dit gebied, omdat zich hier een oud grafelijk domeinhof moest bevinden. Opmerkelijk genoeg trof hij resten aan van dit Hof, in de oude bronnen ‘Oude Hof’ genoemd, nabij en onder de Heemshof.
 
Waarom staat hier een grafelijk hof, welke betekenis had dit voor deze oudste kern van het latere Heemskerk? Zijn hier nog elementen van aanwezig, zoals oude waterlopen, die terug te voeren zijn naar de Middeleeuwen? Hoe belangrijk is het dat het gebied rond de Heemshof, Oosterweg en Kerkweg behouden blijft?
 
Vragen die tijdens deze uitzending door Jean Roefstra beantwoordt worden.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.