Afl. 32 – 2012 Kasteel Oosterwijk

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

19 maart 2012
 

Kasteel Oosterwijk in Beverwijk

 

gast: Michel Tuin

 
In de vijver langs de Laan der Nederlanden ligt een chaotisch bebost eilandje waar met enige moeite een paar stukjes fundering waar te nemen zijn van het voormalige kasteel Oosterwijk. Een beeld van een ridder siert de plaats waar eens een deel van de voormalige voorburcht lag. Het kasteel, althans de eerste fase, dateert uit de dertiende eeuw en heette eerst Ter Wijc. Het werd belegerd in 1351 tijdens de zogenaamde “Hoekse en Kabeljauwse twisten”. In de jaren vijftig van de vorige eeuw dreigde de plaats van het kasteel verloren te gaan door de bouw van een nieuwbouwwijk. De voormalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek onderleiding van prof.dr. J.G.N. Renaud groef het voormalige kasteelterrein op. Duidelijk werd dat er twee belangrijke bouwfasen zijn geweest van het kasteel dat uiteindelijk in de zestiende eeuw door verval ten onder ging.
 
Na de publicaties van de opgravingen van het kasteel bleven er veel vragen bestaan. Verschillende archeologen hebben zich hier mee bezig gehouden. Binnenkort verschijnt bij de Stichting Historische Archeologie het tweede deel uit de kastelenreeks Beverwijk-Heemskerk: “Kasteel Oosterwijk”. Tijdens deze uitzending zal Michel Tuin, de auteur van deze uitgave, de geschiedenis van het kasteel en de nieuwe inzichten hierover uit de doeken doen.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.