Afl. 33 – 2012 De Tempeliers in Heemskerk

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

26 maart 2012
 

De Tempeliers en de orde van Sint Jan in Heemskerk

 

gast: Jean Roefstra

 
Nederland loopt ver achter qua onderzoek in Europa naar sporen van de orde der Tempeliers. Lange tijd heeft de overtuiging geheerst dat zij – op een enkel voorbeeld na in Brabant – niet aanwezig zijn geweest in ons land.
 
Jean Roefstra -onder andere verbonden aan de Vereniging voor de Studie over de Tempeliers en de Hospitaalridders (VSTH) – is echter al vele jaren drukdoende met diepgaand onderzoek naar sporen van de Tempeliers in Nederland en heeft de nodige bewijzen van hun aanwezigheid aangetoond. In 2008 presenteerde hij een korte samenvatting van zijn resultaten tijdens een internationaal congres in Ieper (Belgie). Zijn bijdrage is te vinden in het in 2011 verschenen boek. Hierin komt onder andere Heemskerk ter sprake alwaar hij de aanwezigheid aantoonde van een uithof dat behoorde aan de commanderij van de Orde van Sint Jan te Haarlem. Archeologisch onderzoek toonde echter aan dat er tweehonderd jaar eerder al een gebouwencomplex bestond. Deze is echter (nog) niet terug te vinden in de historische bronnen. Bekend is dat na de vervolging en opheffing van de Tempelierenorde in 1312 wegens vermeende ketterij de orde van Sint Jan alle goederen ontving die de Tempeliers voorheen in hun bezit hadden. Er zijn inderdaad vele (indirecte) bewijzen aan te voeren dat de orde van de Tempeliers in Heemskerk een bezitting hebben gehad.
 
Wie waren de Tempeliers? Wat deden zij in het Heilige Land tijdens de kruistochten? Waarom hadden zij overal in Europa en ver daarbuiten commanderijen, uithoven, huizen en grondbezit? Waarom zijn zij wel degelijk in Nederland aanwezig geweest? Wat is er aangetroffen in Heemskerk van beide orden? Vragen die tijdens deze uitzending beantwoord worden.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.