Afl. 36 – 2012 Stadsarcheologie in Beverwijk

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

16 april 2012

 

gast: Jean Roefstra

 
De laatste 40 jaar heeft er veel archeologisch onderzoek plaatsgevonden in Beverwijk. Stukje bij beetje komt de geschiedenis van Beverwijk naar boven. Archeologisch onderzoek in stadskernen zoals in Beverwijk levert veel kennis op. Hoewel de laatste jaren door de Maltawetgeving onderzoek verplicht is bij sloop- en bouwplannen, heeft de archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk gedaan wat zij kon om de archeologische gegevens in kaart te brengen. Vaak kleinschalig, maar ook een groot onderzoek kwam voor zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de middeleeuwse woontoren in de Breestraat onder de huidige winkel van C&A. Een andere locatie was de voormalige middeleeuwse lakenhal aan de Gasthuisstraat. Vaak moest er in haast gehandeld worden voor de graafmachines uit. Toch heeft men veel historische gegevens weten te redden. In Museum Kennemerland zijn vele mooie vondsten te bewonderen. De archeologische vondsten vulden de historische bronnen over de oudste geschiedenis van Beverwijk, in de middeleeuwen Sint Agathenkerk en later Wijc geheten, aan. Iemand die al 30 jaar betrokken is bij de vele onderzoeken is historisch archeoloog Jean Roefstra. Hij interpreteerde de historische bronnen met behulp van de archeologische gegevens onder andere in zijn zoektocht naar het verdwenen kasteel Banjaert, de oudste kerk van Beverwijk, de stadsgeschiedenis en vorming.
 
Hoe oud is de oorspronkelijke kerk van Beverwijk, waar stond deze? Wat is er gevonden bij het stadskasteel van Beverwijk aan de Breestraat? Klopt de geschreven historie wel m.b.t. het archeologisch onderzoek? Wat is er allemaal gevonden in Beverwijk?
 
Vragen die tijdens deze uitzending beantwoord zullen gaan worden.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.