Afl. 70 – Het Schelpenmuseum en de archeologie van Zaamslag

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

01 juni 2015

 

Afl. 70 – Het Schelpenmuseum en de archeologie van Zaamslag

 

In deze aflevering van Historische Verkenningen spreekt Jan Camfferman op locatie in Het Schelpenmuseum te Zaamslag met de eigenaar de heer G.J. de Zeeuw.Dit bijzondere museum herbergt tal van bijzonderheden. Belangrijk voor het onderzoek naar de tempeliers in Nederland is de collectie archeologische vondsten. Deze heeft de heer De Zeeuw de afgelopen 30 jaar verzameld op het terrein van de tempeliers. Eveneens van het terrein van hun opvolgers die de tempeliersgoederen na hun veroordeling in 1312 ontvingen: de Hospitaalorde, later genoemd de orde van Sint Jan. Dankzij het verzamelen van deze vondsten is het mogelijk om voor de eerste maal een onderzoek te doen naar de bewoningsgeschiedenis van een tempeliersterrein: De Tempelhof. Hiermee belaste Jean Roefstra (S.H.A.) zich die onderzoek doet naar de aanwezigheid van de Orde van de Tempeliers in Nederland. De enorme collectie, die meer bevat dan bovenstaande vondstcomplexen, voornamelijk vondsten van het kasteel “De Torenberg” wordt eveneens bestudeerd door Richard Lensen (Universiteit Leiden). De heer de Zeeuw vertelt over de vorming van zijn bijzondere museumcollectie; schelpen afkomstig vanuit de hele wereld, het mariniersmuseum, fossielen, archeologische vondsten van Zaamslag en veel meer. Het Schelpenmuseum is een attractie op zich in Zeeuws-Vlaanderen. In deze uitzending vertelt de heer De Zeeuw de bijzondere geschiedenis van zijn museum en zijn ervaringen. Kortom, een bijzondere uitzending!

 

Gast: G.J. de Zeeuw
 

Historische Verkenningen is een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.