Afl.25 – 2012 Oud Haerlem, toen en nu

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

30 januari 2012

 
gast: Jean Roefstra

 
In een weiland, ingeklemd tussen de Hoflaan en de Zuidermaatweg(dijk), liggen de resten van het in 1351 verwoeste kasteel Oud Haerlem. Een prachtig weiland, een oceaan van rust in het Heemskerk van nu, dat steeds meer volgebouwd wordt. Al tientallen jaren worden er plannen gemaakt om dit laatste stukje ongerept Heemskerk, dat sinds de Middeleeuwen niet of weinig veranderd is ‘van de kaart te vegen’. Bouwplannen te over; het weiland zou verdwijnen onder een uitbreiding van de wijk Zuidbroek, een randweg over het terrein, een golfterrein, een park, een kasteelachtig restaurant. Het lijkt wel of het beleg uit 1351 nog steeds voortduurt. Er is al heel wat belastingsgeld verspild aan het steeds opnieuw maken van onrealistische plannen. Het lijkt wel of de gemeente met alle geweld dit plekje wil veranderen. De laatste ‘aanval’ is het opnemen van het terrein van Oud Haerlem in het park Assumburg / Oud Haerlem. Wederom een gevaarlijk plan. Dat is te zien bij Plan Assumburg, er is oa. intussen een hele villawijk gebouwd, meer bebouwing volgt. Plannen veranderen na de presentatie ervan in de loop van de jaren.
 
Maar wat ligt er nu in het weiland verscholen? Weet men �berhaupt wel wat er precies ligt? Een toegankelijk wandelgebied, welke nadelen brengt dat met zich mee? Eindigt Oud Haerlem net zoals vele andere kasteelparkjes die ontworpen zijn in Nederland uiteindelijk tot een parkje dat uiteindelijk door vandalisme, geldgebrek en desinteresse opgeruimd wordt om weer een woonwijk erop te bouwen? Waarom zou Oud Haerlem gewoon met rust gelaten moeten worden? Wat is er nu opgegraven door professor J.G.N. Renaud in de jaren zestig van de vorige eeuw? Wanneer ziet men in dat een mooi informatiebord meer zal doen dan steeds maar belastingsgeld pompen in een aantal heilloze plannen, die vrijwel altijd niet doordacht zijn bij gebrek aan relevante kennis van het terrein door zogenaamde deskundigen. Wat weten we nu eigenlijk van het kasteel?
 
Vele vragen waarop in deze uitzending een (mogelijk) antwoord gegeven gaat worden.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.