Afl. 51 – Een historisch archeoloog (dl 3)

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

12 januari 2015
 
Afl. 51 – 2015 Portret van een historisch archeoloog (deel 3)

 
Jean Roefstra is als historisch archeoloog verbonden aan de Stichting Historische Archeologie, en o.a. verbonden aan de internationale onderzoeksgroep VSTH die onderzoek doen naar de tempeliersbezittingenen in Europa. Daarnaast is hij ook werkzaam bij het Archeologisch Informatiecentrum Noord-Holland. Sinds 1982 doet hij onderzoek naar de verdwenen kastelen in het voormalige graafschap Holland en ver daarbuiten. Naast zijn specialisatie kastelenkunde heeft hij ruime interesse in de geschiedenis van Frankrijk (Parijs, Tempelieren, de verdwenen koningszoon Louis XVII, Katharen, Jeanne d’Arc etc.). Met name de relatie tussen de historische en archeologische gegevens boeien hem zeer. 
In aflevering 51 het vervolg van deel 1 en 2 over de belevenissen en onderzoekingen van Jean Roefstra gedurende 33 jaar in binnen- en buitenland.

 
Ter sprake komt één van zijn vroegste en grootste projecten in Zuid Holland; opgraving van het “kasteeltje” Klein Poelgeest en alles er omheen (1988-1993). Verder het onderzoek naar het grafelijk domeinhof van de curtis Hofland in Heemskerk, het vroegste kasteel Huis te Heemskerk (Marquette), colleges en privatium bij o.a. prof.dr J.G.N. Renaud, kastelendeskundige en archeoloog, de opgraving (1991) van slachtoffers van de slag bij Vronen (hierover bestaat een gehele uitzending, deel 26), zijn werkzaamheden bij de voormalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek als assistent provinciaal archeoloog en meer.

 
In deel 52 onderzoekingen tussen het jaar 2000 tot op heden.
 

Gast:Jean Roefstra

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).
 

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.