Afl. 73 – De Balladen van Hofdijk

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

22 juni 2015

 

Afl. 73 – De Balladen van Hofdijk

 

In de 19e eeuw schreef Hofdijk de “Kennemerballaden” Hij was gefascineerd door de (verdwenen) middeleeuwse kastelen en geslachten. En dichtte er flink op los, al dan niet een flink loopje nemend met de waarheid.
Sommige verhalen hebben een kern van waarheid, maar vaker fantaseerde hij er maar vrij op los. Ooit woonde hij aan “Holland op zijn smalst”, vandaar dat hij onder andere gefascineerd was door verhalen naar het verdwenen kasteel Banjaert, dat dichtbij in het park Westerhout gelegen moest hebben. Althans, dat beweerde men. Poelenburg, Assumburg, Oud Haerlem, spookverhalen, alles komt langs in deze verhalen. Waarheid of fictie, de bundel van Hofdijk fascineert velen. Een daarvan is Jan Schrama, bijgenaamd “de troubadour van Kennemerland”. Hij vertelt hierover in deze uitzending. Jean Roefstra vergelijkt de verhalen met de historische feiten.

 

Gast: J. Schrama

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.