Afl. 74 – Museum van Egmond

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

29 juni 2015

 

Afl. 74 – Museum van Egmond

 

In deze aflevering is het team van Historische Verkenningen in Egmond aan Zee. Deze keer spreekt Jan Camfferman op locatie in het Museum van Egmond, gelegen aan de Zuiderstraat 7 en spreekt met mevrouw Cootje Bronner. Over het museum en de Egmonden. Er is al sprake van de dorpen in 690 nadat Sint Adelbert zich vestigt in het buurtschap Hallem, nu Egmond-Binnen,

 

In de vroege Middeleeuwen stichtte graaf Dirk I rond 950 een klooster voor nonnen, en in 977 ontstond er een vissersnederzetting aan de kust wat later Egmont op Zee zou worden. Toen in het begin van de 13e Eeuw Slechte Wouter zich vestigde in wat nu Egmond aan den Hoef is, en er een ringburght neerzette, groeiden de Egmonden.

 

Jan spreekt met Cootje Bronner, gids bij het Museum over de geschiedenis van het gebouw waarin het museum huisvest, over het vissersdorp door de eeuwen heen en het verdronken Egmond op Zee. Maar ook over de grote armoe aan het einde van de 19e eeuw en de ontberingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Er staat de roeireddingsboot nummer 5, en een reconstructie van een vissershuisje in de 19e eeuw. Er staan in het museum ontelbare voorwerpen door de jaren heen gevonden in en rond Egmond en gedoneerd aan het museum. Natuurlijk mag ook de geschiedenis van het Slot Egmond aan den Hoef niet ontbreken, met vele archeologische voorwerpen in bruikleen van het archeologisch depot van de Provincie Noord-Holland.

 

Gast: Cootje Bronner

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.