Afl. 42 – Bezettingstijd IJmuiden

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

28 mei 2012

 

Bezettingstijd IJmuiden

 

Gast: Henk Haver
 

Daan de Vries Jr. Één van de vaste makers van het programma (samen met Jan Camfferman en Jean Roefstra) heeft in 1981 zijn grootouders geïnterviewd en de belevenissen vastgelegd op een cassettebandje, voor het nageslacht.
Daan en Aafje de Vries hebben in die oorlogsjaren ook het nodige meegemaakt. Daan was in mei 1945 gestationeerd op Fort Eiland te IJmuiden, werd na zijn krijgsgevangenschap als machinist op een stoomboot voor de Rijksvaartuigendienst ingezet om goederen voor de Duitsers te transporteren. Die samen met zijn collega’s, allemaal ex- militairen, er van alles aan hebben gedaan om de Duitsers tegen te werken.
Beiden vertellen over de bezetting, de evacuatie vanuit IJmuiden naar Winschoten. De schaarste, de razzia’s, het Scholtenshuis, de Jodentransporten, de spoorwegstaking, de bevrijding van Noord Nederland en zijn rol bij de Binnenlandse Strijdkrachten.
Beiden zijn geboren in 1906 en Daan overleed in 1994. Aafje een jaar later 1995.
“Toen ik met de voorbereidingen van een programma over Fort Eiland bezig was, realiseerde ik mij plotseling dat ik deze opnamen van mijn grootouders nog ergens had liggen”. Vertelt kleinzoon Daan. “Ik durfde er in het begin eigenlijk niet aan te denken om er een programma van te maken, het is zo persoonlijk. Maar na het meerdere malen afgeluisterd te hebben besloot ik dat hun verhaal een toevoeging is op alle verhalen die er over de Tweede Wereldoorlog verteld worden.”
Nu ruim 30 jaar later heeft kleinzoon Daan vele maanden aan de opnamen gewerkt en tot een radioprogramma bewerkt.
“Ik weet zeker dat mijn grootvader verguld zou zijn met dit programma.”

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.