afl. 49 – 30 jaar onderzoek (1982-2012) – deel 1

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

23 juli 2012 30 jaar onderzoek (1982-2012). De belevenissen van historisch archeoloog Jean Roefstra. Deel 1

 

Jean Roefstra is werkzaam bij het provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland en de Stichting Historische Archeologie en al 30 jaar actief. In vier afleveringen komt zijn werk naar voren in binnen- en buitenland. De vele archeologische onderzoekingen in o.a. de regio Beverwijk-Heemskerk en daar ver buiten, de landelijke inventarisatie van kasteelplaatsen in Nederland, de speurtochten in vele archieven in binnen- en buitenland, de voor zijn opleidingen en carrière bepalende onderzoekers/wetenschappers waarmee hij samenwerkt(e), opleidingen volgde, zoals de grootste kastelendeskundige die ons land heeft gekend: Prof. dr. J.G.N. Renaud (overleden 2007), komen ter sprake in deze afleveringen. Het archeologisch en historisch onderzoek veranderde sterk de afgelopen 30 jaar. Waar je vroeger vooral afhankelijk was van contacten, veel bij elkaar moest zien te brengen in archieven en soms met veel moeite in ontoegankelijke archeologische en historische collecties onderzoek kon plegen, is tegenwoordig vaak ‘met een druk op de knop’ op internet bijzonder veel te vinden.

In deze afleveringen komen tal van onderzoeken en onderwerpen ter sprak: Zijn onderzoekingen met Prof. dr. E.H.P. Cordfunke naar de abdij van Egmond en de graven van Holland, de middeleeuwse adellijke families, de kastelen in (met name) onze regio, de Ruïne van Brederode, het gevecht om het behoud van het archeologische monument kasteel Oud Haerlem, de vele documentaires waarbij hij betrokken was als adviseur en acteur, de moord op Aleid van Poelgeest in 1392 en de gevolgen daarvan, de samenwerking met (regionale) historische en archeologische instanties, zijn internationale samenwerking, onder andere met VSTH naar de sporen van de tempeliers in de Lage Landen en Frankrijk, de kruistochten, Jeanne d’Arc, de grafelijke domeinhoven, de slag bij Azincourt (1415) en de bijdrage van Nederlandse edelen daaraan, de Stichting Historische Archeologie (S.H.A.), 30 jaar archeologisch onderzoek in de regio (en daar ver buiten) en nog veel meer …
 

Gast:Jean Roefstra

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).
 

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.