afl. 43 – Kasteel Adrichem

Historische verkenningen

Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur

 

11 juni 2012

 

Gast: Jean Roefstra
 

Eens heeft nabij de Sint Aagtendijk het kasteel Adrichem gestaan. Behalve een rond stukje terrein en een restant van de slotgracht is er nabij de hoeve Adrichem niets meer van te zien. Het kasteel is tussen 1809-en 1812 in opdracht van Gijsbert Karel van Hogendorp gesloopt. Een grootschalig archeologisch onderzoek is tot nu toe helaas achterwege gebleven. In augustus 1967 werden door de droogte enkel funderingen zichtbaar in de voormalige slotgracht. In 2002 publiceerde Jean Roefstra zijn bevindingen na het uitwerken van het archeologische onderzoek uit 1967 en tussen 2000-2004, naast het historisch onderzoek. Het kasteel bleek namelijk circa 150 jaar ouder te zijn dan gedacht. Onder de funderingen van het latere kasteel Adrichem bleek een veel ouder kasteel aanwezig te zijn. Het bleek te gaan om het lang vermiste kasteel van Gerard van Velsen en zijn vader. Het raadsel waar ooit het kasteel had gestaan van een van de moordenaars van graaf Floris V was hiermee opgelost.
 
Kasteel Adrichem was ook de plaats waar de legende van de zwanenjonkvrouw plaatsgevonden zou hebben. Wat is er bekend van dit kasteel? Wie was Gijsbert Karel van Hogendorp? Vragen die tijdens deze uitzending beantwoord worden.

 

Na de publicaties van de opgravingen van het kasteel bleven er veel vragen bestaan. Verschillende archeologen hebben zich hier mee bezig gehouden. Binnenkort verschijnt bij de Stichting Historische Archeologie het tweede deel uit de kastelenreeks Beverwijk-Heemskerk: ‘Kasteel Oosterwijk’. Tijdens deze uitzending zal Michel Tuin, de auteur van deze uitgave, de geschiedenis van het kasteel en nieuwe inzichten hierover uit de doeken doen.

 

Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).

 

RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM

 

Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.