Afl. 3 – 2011 De Abdij van Egmond

Historische verkenningen
Iedere maandagavond vanaf 20.00 uur
 
21 februari 2011
 
Over de rol van de Abdij van Egmond in het graafschap Holland en de nederzetting Sint Agathakerk (het latere Beverwijk). De oudste geschiedenis van onze regio (overigens van een groot deel van Nederland) werd opgeschreven en bewaard in de Abdij van Egmond gedurende de middeleeuwen (ontstaan in het jaar 925). De abdij had zeer veel bezit in onze regio, al voor de vorming van het “stadje” in wording Beverwijk en in het latere Heemskerk. Zeer veel adel, onder andere een paar leden van de familie Banjaert, de Van Egmonds, Van Heemskerk, Uter Wike lagen begraven bij of in de abdijkerk.
 
Aan bod komen het ontstaan van de abdij, de rol van de heilige Adelbertus, de graven van Holland en hun eigen grafkerk, het archeologisch onderzoek in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw en het heronderzoek in 2006-2008 dat leidde tot de herstichting van het Abdijmuseum in 2008 (zie het in 2010 verschenen boek; De Abdij van Egmond : archeologie en duizend jaar geschiedenis / E.H.P. Cordfunke ; met bijdragen van E. den Hartog, G.J.R. Maat en J. Roefstra. – Zutphen : Walbug Pers, 2010) Tijdens de uitzending is onder andere ook het kortgeleden gevonden (en inmiddels gedigitaliseerde) 13e eeuwse lied over de heilige Adelbertus te beluisteren dat gezongen wordt door de monniken van de huidige abdij van Egmond.
 
Een programma van Daan de Vries jr. en Jan Camfferman van Radio Beverwijk en historisch archeoloog Jean Roefstra van de Stichting Historische Archeologie (S.H.A).
 
RADIO BEVERWIJK
Te ontvangen op: Kabel: 104.5 FM
 
Overal online te ontvangen, zie: radio Beverwijk.